Programma Operational Excellence

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Inbedden van OE cultuur

Prof. Rini van Solingen
Sessie

09:00 Strategy Deployment

Strategy Deployment (of Hoshin Kanri) is bekend geworden als methodiek door het gebruik bij Toyota in het managen van Product Development. Het laat u zien hoe u uw klantwaarde en uw organisatiestrategie kunt vertalen naar elk niveau in uw organisatie. De methodiek kunt u daarnaast gebruiken om actief als leidinggevende dit proces blijvend te activeren en te monitoren op basis van KPI’s, om gerichte verbeteractiviteiten in te zetten en hoe u mensen actief kunt coachen op hun verbeteractiviteiten (door gebruik van A3 en Kata coaching).

De methodiek wordt behandeld aan de hand van een simulatie van een multinational waarin uzelf als Management Team van een fabriek uitgedaagd wordt door de Raad van Bestuur om uw organisatie te verbeteren. In enkele ronde leert u hoe u de doelstellingen kunt omzetten in concrete verbeteractiviteiten en ontwerpt u de visuele borden voor het daadwerkelijk kunnen opzetten van deze verbeterstructuur.

Rob van Gorkom

Rob van Gorkom is Master Trainer en Senior Adviseur bij het Nyenrode Lean Institute en Lean Management Instituut. Hij verzorgt Masterclasses op het gebied van Lean en adviseert diverse organisaties in hun Lean transformaties. Na een carrière in de financiële zakenwereld werd hij consultant en de laatste jaren specifiek op het gebied van Operational Excellence en Lean Management.

Sessie

12:00 Lunch

Sessie

13:00 Agile werken

Agile verovert op dit moment het bedrijfsleven. Het wordt veelvuldig toegepast in aanvulling op andere OPEX methodieken. Rini van Solingen werkt al jaren met Agile in o.a. softwareontwikkeling, maar heeft ook veel ervaring met het toepassen van Agile en Scrum in andere vraagstukken. Rini gaat uitgebreid in op hoe u Agile en Scrum kunt toepassen. Zo legt hij uit welke rollen er te spelen zijn in de praktijk. Tot slot behandelt hij zowel de valkuilen als de kansen van Agile en Scrum in uw eigen praktijk.

Prof. Rini van Solingen

Prof. Rini van Solingen

Rini van Solingen is CTO bij Prowareness. Tevens is hij een dag per week werkzaam aan de Technische Universiteit Delft als deeltijd hoogleraar Globally Distributed Software Engineering. Hier leidt hij het onderzoek en onderwijs over software engineering op meerdere locaties. Bij Prowareness houdt Rini zich bezig met Global software engineering in de praktijk. Samen met zijn collega’s in Nederland, India en de Verenigde Staten helpen zij hun klanten met het snel opleveren van werkende én geteste software. Dat Scrum en Agile daarin centraal staan en het kloppend hart vormt voor het nakomen van afspraken, moge duidelijk zijn.

Sessie

15:30 Pauze

Sessie

16:00 Praktijkcase Rockwool Group

De Rockwool Group is bekend van isolatiemateriaal, maar ze produceren ook plafondpanelen, voedingsbodems voor planten en diverse andere materialen.

Rockwool werkt sinds 2010 aan het continu verbeteren van hun eigen ROPEX programma. Roger heeft na een carrière als productiemanager in 2014 de handschoen opgepakt: hij zag in dat hij met behulp van Lean en OPEX een echte verandering in zijn organisatie kon realiseren. Hij vertelt onder meer hoe ze het bij Rockwool voor elkaar hebben gekregen om continu verbeteren echt vanuit de medewerkers te laten groeien.

Roger vertelt over:

  • hoe het denken vanuit Lean binnen de gehele organisatie heeft geleid tot grote verandereingen als relocatie van plants en activiteiten,
  • hoe ROPEX is vormgegeven,
  • enkele van de vele A3-trajecten die zijn verlopen,
  • welke impact ROPEX heeft op de business resultaten,
  • hoe medewerkers Lean hebben omarmd als hun New Way of Working.

Roger Schepers

Roger Schepers is Lean Manager bij Rockwool Group. Roger werkte als 8 jaar als productiemanager bij Ten Cate Enbi en sinds 2002 als Productiemanager bij de Rockwool group. In zijn functie als productiemanager was hij actief met Lean aan de slag en dat smaakte naar meer. Hij volgende een opleiding tot Master Black Belt en sinds 2014 werkt hij als Lean Manager aan de transformatie aan de fabrieken van de Rockwool group in Roermond.

Sessie

18:00 Diner

Sessie

19:30 Praktijkcase Process mining

Keizers is werkzaam bij Veco, een toeleverancier van precisie-onderdelen. Hij is er in geslaagd om van Veco een productiebedrijf te maken, dat op basis van data het interne logistieke proces drastisch heeft weten te verbeteren. Zo heeft hij met process mining de doorlooptijd weten te halveren. Joris Keizers laat zien hoe process mining in elkaar steekt en hoe het data inzichtelijk maakt. Hij geeft tips en handvaten hoe u process mining in uw bedrijf kunt toepassen.

Joris Keizers

Joris Keizers, Operations manager bij Veco, is Logistiek Manager van het Jaar 2018. Hij ontving deze prijs omdat hij een tool heeft bedacht, genaamd process mining, waarmee hij productiedata inzichtelijk heeft gemaakt. Voor zijn tijd bij Veco was hij werkzaam bij Stork Prints. Hij studeerde econometrie in Groningen.

Organisatie

Locatie

Nyenrode Business Universiteit
Straatweg 25
3621 BG Breukelen

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met Aletta Martens:

alettamartens@vakmedianet.nl
088 - 5840 721

Volg Logistiek

Nieuwsbrief Logistiek

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.